Hovedseksjon

Til topps i Fritt Ord

Daniel i 1 MKA

- Det er gøy å få vite at du har vunnet. Jeg trodde ikke det skulle bli noe ut av det da jeg leverte, men jeg tenkte «hvorfor ikke?» forteller den Danielsen i 1MKA, som sendte inn et tegneserie-bidrag til konkurransen.

Tegnet på nettbrett

Selve prisutdelingen vil foregå 19. mai i Stiftelsen Fritt Ord sine lokaler. Da får Danielsen vite om han havner på 1. 2. eller 3. plass. Uansett plassering, er han garantert reise til Strasbourg og en premie på 10.000, 15.000 eller 20.000 kroner.

Tema for årets Fritt Ord-konkurranse er ytringsfrihet, og involverer mer enn 200 innsendte bidrag fra 44 skoler i Norge. Det er stort sett kun de aller beste bidragene fra skole som sendes inn.

De fleste sender tekster i form av essays, kronikker og fagtekster, men flere benytter seg av muligheten til å sende inn medieprodukter. Det gjorde også Daniel. På sin Chromebook tablet utformet han en tegneserie som falt i særdeles god smak hos Fritt Ord-juryen. 

Fyrstikk-menneskene

- Ideen startet egentlig med at jeg begynte å tenke på fyrstikker. De brenner jo. Og når vi ytrer det vi mener, så brenner vi også for noe, forklarer Daniel.

Fra denne tanken var veien kort til å lage et dystopisk samfunn, hvor alle karakterene er å betrakte som «fyrstikkmennesker». De vandrer hvileløst rundt i blaserte omgivelser uten å ha noen flamme. Når en av fyrstikkmenneskene både rent bokstavelig og i overført betydning begynner «å brenne for noe», er kontrollerende myndigheter rask på avtrekkeren for å slukke flammen med en vannpistol.

Overbeviser faglig og personlig

Bidraget skilte seg ut fra mengden da den skulle vurderes av juryen. Ifølge prosjektleder Joakim Lie i Stiftelsen Fritt Ord, var nivået høyt i årets konkurranse.

- For hver person som leverer, ligger det mye arbeid og personlig bestemmelse bare i det å sende inn. Det er noe som skal overbevise faglig og personlig. Ytringsfrihet er et stort tema, med mange nyanser og aspekter. Det som er veldig fint, er de som velger å løse oppgaven på sin helt egne måte, uten å si noe om alle aspekter. Daniels bidrag kan vi si at er et eksempel på dette. Han gjort sin egen vri, som ble veldig lagt merke til av de som skal vurdere bidragene, sier Lie.

Tegneserien var en del av en fordypningsperiode 1MK-klassene gjennomførte i starten av semesteret. I perioden skrev de essays, produserte fotoserierer, tegnseserier og diskuterte ytringsfrihetens kår og begrensninger.

Daniel ser nå frem til både prisutdeling 19. mai, og reisen til Strasbourg som trolig blir å skje på nyåret 2023. Der skal de blant annet besøke Menneskerettighetsdomstolen, EU-parlamentet og Europarådet.