Film og Fjernsynsstudio

På F21 er produksjon av film og TV-program et satsingsområde på Medier og kommunikasjon. I tillegg til våre egne magasinprogrammer på F21 TV, gjør vi utvalgte oppdrag og har samarbeid med profesjonelle aktører. Det siste skoleåret har vi hatt et studiosamarbeid med Snøball Film AS, vi har produsert film for Kjellsås IL (Ski NM i Holmenkollen) og laget TV-show av Oslo-finalen i Ungdommens Kulturmønstring på Sentrum Scene.

 

Profesjonelt utstyr TV studio

F21 har et moderne film- og fjernsynsstudio for HD produksjon, og er spesialbygd for bruk i undervisningen. Utstyret er portabelt og kan benyttes utenfor studio som en OB-enhet.

Kamerakjeden består av fire Panasonic AG-HPX371 med studioadaptere og CCU-kontrollere (kamerakontrollenheter). Bildemikseren er en Broadcast Pix, Granit 1000 (videomikser og alt-i-et-boks for avvikling av direktevideo). Til opptak brukes Apple Xserve, Blackmagic Design og programvaren Softron Movie Recorder.
Alle kameraene er montert på stativer med hjul for lett å kunne forflyttes i studioet. I tillegg har skolen en minikran (jib) for kameraløft inntil 4 meter.
Softron Movie Recorder spiller inn videosignalet til både den lokale disken på serverne i studiokontrollrommet, og til Xsan-delen av de sentrale serverne på skolen. Dermed har man ved studiojobbing ekstra sikring med lagring to steder for backup. Når utstyret brukes utenfor skolen, i OB-produksjon, lagres video på portable servere.
Skolen har to redigeringsstasjoner koblet mot den sentrale Xsan. Disse brukes til å rediger det man har tatt opp i studioet, eller til å forberede innslag til sending.
Det er fiberoptiske kabler fra TV-studio til både skolens auditorium og til flerbrukshallen. Fra disse rommene er det dermed mulig å gjøre opptak som videresendes til kontrollrom/ bildemiks i TV-studio. I tillegg er det fiberoptisk kabel til et av to lydstudioer.

 

Ord- og begrepsforklaringer

 

  • Camera Control Unit (CCU): Kamerakontrollenhet som sørger for at bildene fra hvert enkelt kamera blir så like som mulig når de kommer inn til miksepulten.
  • OB (Outside Boardcast): En term som brukes om TV-produksjon utenfor et studio. Med en portabel flerkamerakjede kan man produsere direktesending, eller "live on tape". Eksempler på OB-produksjoner er Sommeråpent, sportssendinger og konserter.
  • Kamera, Panasonic AG-HPX371: Panasonics minste videokamera med skulderstøtte. Kamera har en 1/3 tommes bildebrikke. Det kan brukes som studiokamera (med adapter), eller som kamera på location. Kamera tar opp i HD og SD alt etter som man ønsker. Til bruk utenfor studio skjer lagring på Panasonics "P2-kort." Når kameraet tar opp i HD kan det både ta opp i DVCPRO HD også kalt (DVCPRO 100), samt formatene AVC-Intra 50 og AVC-Intra 100. I SD tar kameraet opp i DVCPRO 50, DVCPRO samt forbrukerformatet DV.
  • Softron Movie Recorder: Et dataprogram som benytter videoopptakskort i en Mac til å enkode videostrømmen til et format som er kraftig nok komprimert til at det får plass på harddisken, og lett nok til at det ikke skaper problemer når det skal redigerers. Programmet kan benytte seg av alle kodeker som ligger på maskien. Ved F21 brukes en kodek som heter Apple ProRes.
  • Xsan: Programvare som brukes for å styre en flere harddisker i servere og administrere disse diskene til for eksempel video- og lydproduksjon. Dette verktøyet sørger for at maskiner som er knyttet opp mot serveren oppfatter alle harddiskene som er koblet til som én disk. SAN står for "Storage Area Network."
  • Jib: Kalles også for minikran. Et kamera montert på jib brukes for å gjøre opptak med bevegelig kamera opp/ned eller sideveis. Små kraner er ofte fine å bruke i studio fordi de gir større frihet og muliggjør kamerabevegelser man ikke kan få til med kameraer som står på bakken.

Therese elev på 3MK

Therese elev på 3MK

"I medier og kommunikasjon har vi Osloskolens beste utvalg av utstyr, dette har vi god nytte av. Lærerne er veldig forståelsesfulle om vi ikke forstår oss på det tekniske med en gang. Miljøet er også veldig bra. En skole med elever fra hele Oslo."  

Foto/tekst: Remi Miguez, Defne Yildirim og May Berit Olsen